Anul acesta a fost unul plin de evenimente, iar pe lista noastră s-a adăugat şi participarea la cel mai mare eveniment de educaţie non-formală din 2011. Astfel, între 11 şi 21 august, am participat cu două patrule de temerari şi una de exploratori, la a V-a Jamboree Naţională, la Sălişte, judeţul Sibiu.
Campul a fost unul foarte diferit faţă de ce organizăm noi în mod obişnuit. Au fost peste 1000 de participanţi, peste 200 de voluntari în Staff, au fost concerte live şi artificii, dar şi multe ateliere şi posibilităţi de a învăţa practic despre dezvoltare durabilă, reciclare, construcţii şi noduri, despre comunitatea locală şi împrejurimile ei, ateliere de prim ajutor sau muzică.
Unul dintre momentele apreciate de către toţi cei prezenţi la Jamboree a fost faptul că exploratorii noştri au ales să meargă pe biciclete la eveniment. Această alegere a fost făcută pentru a reînvia tradiţia (pe vremuri, cercetaşii mergeau la Jamboree pe jos, în ciuda distanţei mari pe care o aveau de parcurs). Deşi au făcut aproape 8 ore pe drum, nu au întâmpinat probleme, iar vremea a ţinut cu ei.
La evaluarea campului, am avut ocazia de a culege păreri de la exploratorii şi temerarii noştri, despre ce le-a plăcut cel mai mult în RoJAM.
“Cel mai mult ne-a plăcut deschiderea cu concertul Bere Gratis dar şi trupa OM şi că ne-am reîntâlnit cu prietenii noştri vechi din alte oraşe. Ideea cu oiţele a fost grozavă!”, ne transmit temerarii din patrula Şobolanii de Cartier.
“A doua zi a fost o zi de Aventură. Dar dintre toate activităţile, favoritele au fost slackline şi TSA. Ne-am mai dat pe un cauciuc legat de un copac şi ne-am făcut doi prieteni noi, Timi şi Tibi.” Pentru temerarii din Polecats, în a treia zi, “înviorarea a fost pe măsură, am făcut un joc învăţat de la cercetaşii nemţi. Am mers apoi să învăţăm să facem mături în satul Mag, după care ne-am plimbat prin Sălişte şi am învăţat câteva jocuri noi.”
Exploratorilor le-a plăcut foarte mult la fierar, unde au învăţat că durează mult să modelezi fierul şi că nu este o meserie uşoară, însă satisfacţia de la final este enormă. Fapt pentru care s-au întors acasă cu o unealtă realizată chiar de către ei.
În programul Jamboreei, una din zile a fost dedicată unui Targ al Educaţiei non-formale, în cadrul căruia mai multe ONG-uri şi Centre Locale şi-au prezentat activitatea. Noi am promovat oraşul nostru şi Cetatea Alba Carolina, printr-un traseu cu provocări. După rezolvarea provocărilor, participanţii primeau câte o piesă de puzzle din care se forma, la final, imaginea Cetăţii.
Evenimentul a fost un succes, fiecare cercetaş participant fiind mulţumit şi fericit că a fost acolo. Şi-au făcut prieteni noi, au cântat împreună cu alte 3 Centre Locale la focul de tabără, în fiecare seară, au facut schimb de eşarfe cu cercetaşi străini şi au experimentat multe lucruri noi. Au avut doar de învăţat din această experienţă, şi ne bucurăm că am participat.
One Reply to “Şi-am fost la RoJAM”