Despre noi

5 octombrie 1994…

Începuturile

La Alba Iulia, un grup de studenţi pasionaţi de munte au primit decizia de înfiinţare a unui Centru Local. L-au numit “Axente Sever“, deoarece la Blaj a funcţionat începând din 1912 unul dintre primele grupuri de cercetaşi din ţară.

Au trecut 18 ani de atunci. Ne amintim cu plăcere de zeci tabere şi drumeţii, de 14 ediţii ale Festivalului Naţional Unitate şi Prietenie petrecute alături de restul cercetaşilor din ţară, de ocaziile fericite în care am reuşit să aducem zâmbetul pe buzele unor oameni pe care soarta nu i-a privilegiat şi de micile păduri plantate de noi care cresc în diferiţi munţi ai judeţului Alba.

În prezent

În prezent Centrul Local numără aproximativ 90 de membrii  repartizaţi în 4 unităţi, câte una în cadrul fiecărei ramuri de vârstă: lupişori (7-10 ani), temerari (11-14 ani ), exploratori (15-18 ani) şi seniori (18-24 ani). Pe lângă acestea, avem un grup de 16 lideri sau lideri în formare, care ajută la organizarea activităţilor şi a funcţionării Centrului Local şi se implică direct în activităţile cu cercetaşii fiecărei ramuri de vârstă.

Cele mai importante proiecte ale noastre au fost:

  • Căldarea Şureanu-Poarta Raiului“, proiect desfăşurat pe o durată de 4 ani având ca obiectiv refacerea traseelor turistice din zonă şi amplasarea unor coşuri de gunoi în zona iezerului Şureanu precum şi cartografierea zonei. Durata unui camp a fost de 10 zile timp în care cercetaşii au reuşit să cunoască zona şi au realizat o serie de hike-uri (drumeţii) pe vârful lui Pătru şi vârful Şureanu. De altfel am urmărit şi mediatizarea zonei turistice prin tipărirea unor pliante cu zona văii Sebeşului în speranţa prosperităţii activitaţilor turistice din zonă.
  • Împreună pentru un turism civilizat“(1997) s-a realizat în Cheile Râmeţului pe o durată de 6 zile şi a avut ca obiectiv refacerea unui număr de aproximativ 6 trasee turistice pornind de la cabana Râmeţ precum şi ecologizarea Cheilor Râmeţului şi refacerea panourilor indicative. Proiectul a inclus de asemenea revopsirea a 10 căbănuţe din incinta spaţiului Cabanei Râmeţ.
  • Trascău –Bedeleu“(1999) s-a desfăşurat în decursul a 10 zile pe platoul Bedeleu din munţii Trascău, situat în apropierea cheilor Aiudului, la care au participat 75 de cercetaşi din Centrul Local. Prin acest proiect am încercat mediatizarea zonei turistice prin realizarea unor materiale informative şi a unui sondaj de opinie în satul Izvoarele pe tema agroturismului. Cercetaşii au vizitat o serie de peşteri, iar spre sfârşitul campului am realizat o miniolimpiadă dotată cu premii substanţiale.
  • În anul 2000 am realizat ultimul camp în munţii Şureanu, care face parte din proiectul “Căldarea Şureanu Poarta-Raiului“, în care ne-am bucurat de vizita cercetaşiilor austrieci din oraşul Traun alături de care am desfăşurat o sumedenie de activităţi şi jocuri atractive.
  • Spre deosebire de anii precedenţi, anul 2001 a fost mai bogat în activităţi, fiecare ramură de vârstă având proiecte reuşite cu participarea unui număr destul de mare de cercetaşi la fiecare activitate în parte.
  • Anul 2002 s-a bucurat de desfăşurarea unor proiecte impresionante, cum ar fi participarea exploratorilor la proiectul naţional „Lumea Exploratorilor”, participare care a adus şi un premiu, a urmat participarea la proiectul internaţional Europadiş, desfăşurat pe platoul carstic Padiş şi nu în ultimul rând organizarea campului Centrului Local, desfăşurat la Luncile Ampoiţei, intitulat “Pe urmele lui Robin Hood“.
  • Au urmat o serie de proiecte şi campuri dintre care amintim campurile Centrului Local  “TP1” – Cetea (2004), “Dacii” – Poarta Raiului, Şureanu (2008),  “Cetatea Meteşului” – Lunca Meteşului (2009)
  • Pe plan internaţional am participat la multe campuri realizate în colaborare cu cercetaşi din Olanda, Austria, Germania, Elveţia. Unele din cele mai importante campuri au fost: “Bundeslager” (1998), Austria (1999), “Veere Camp” (1999) în Olanda, Kandersteg (2000) în Elveţia, “Landeslager” (minijamboreea naţională a Germaniei; 2001), “Veere Camp” (2002) în Olanda, Jamboreea Mondială Scout (Thailanda; 2003).
  • În 2006-2007 am acceptat o nouă provocare şi am organizat un camp internaţional în Cheile Cibului judeţul Alba, respectiv Schongau Bayern, prin colaborarea cu grupul de cercetaşi din oraşul german Laufen. Proiectul a avut ca scop realizarea unui schimb intercultural între cele două grupuri, cercetaşii organizând o seară internaţională, jocuri de cunoaştere, olimpiada cercetăşească şi au participat la diferite activităţi cercetăşeşti.
  • Centrul local a întreprins o serie de acţiuni umanitare prin strângerea de fonduri pentru persoanele neajutorate. Cu ocazia Crăciunului şi a Paştelor am organizat licitaţii în şcoli, concerte sau am vândut ceai, cu banii obţinuţi cumpărând diverse produse pentru persoanele din azile şi case de copii din judeţ.
  • În continuare, am organizat Festivalul Luminii, ajuns la a doua ediţie la Alba Iulia (2010; 2011). Evenimentul este un proiect naţional sincron, desfăşurându-se în tot mai multe oraşe, în acelaşi timp, în fiecare an. Scopul festivalului este de a înfrumuseţa oraşul pentru 2 ore într-o seară cu multe cutiuţe cu lumânări şi multe activităţi, pentru a scoate oamenii din rutină şi a le prezenta un mod de a redescoperi şi de a se bucura de frumuseţea lucrurilor mărunte.

Cel mai mare proiect la care Centrul Local a luat parte a fost “Tatendrang – Ajutor pentru Sâncrai“. Proiectul a fost realizat în colaborare cu cercetaşii germani de la Verband Christilicher Phadfinderinnen und Phadfinder din Rheiland/Saar, Caritas der Erzdiozese Trier şi Caritas Arhiepiscopia Romano Catolică Alba Iulia. Principalele obiective au fost:

  1. Construirea unei clădiri anexe grădiniţei din Sâncrai.
  2. Socializarea copiilor casei de copii prin tabere şi excursii.
  3. Campuri comune a celor două organizaţii de cercetaşi.

Proiectul a început în 1995 şi a luat sfârşit în 1999 prin inaugurarea oficială a clădirii. Proiectul continuă prin diverse acţiuni realizate cu participarea copiilor din casa de copii, Centrul Local oferindu-şi sprijinul pentru aceste activităţi.

În ceea ce priveşte acţiunile social-culturale acestea s-au desfaşurat pe plan local. Am reuşit să publicăm 2 numere ale revistei “Lumea Cercetaşilor” şi un pliant de prezentare al Centrului Local şi al Organizaţiei.

Începând din anul 1998 organizăm în fiecare an, cu ocazia Zilei Naţionale a României, Festivalul Naţional “Unitate şi Prietenie”, prilej prin care cercetaşii din toată ţara vin la Alba Iulia pentru a desfăşura o serie de activităţi şi pentru a sărbători împreună Ziua Naţională a României. La primele ediţii, nr. participanţilor nu a depăşit 200 dar în ultimii ani ne-am bucurat de prezenţa a peste 400 de cercetaşi. În 2010, festivalul a devenit marcă înregistrată a Centrului Local “Axente Sever”.

5 Replies to “Despre noi”

    1. Avem în plan pentru anul acesta să centralizăm și să digitizăm arhiva foto a Centrului Local, inclusiv poze din perioada de debut a cercetășiei la Alba Iulia 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.