În luna aprilie, patru seniori din Centrul nostru Local am participat la două “work party-uri” la Kandersteg International Scout Center, și-am decis să scriem acest mic articol ca să împărtășim experiența noastră cu cât mai multă lume și să mulțumim persoanelor care ne-au ajutat să ajungem acolo. Am avut ocazia să cunoaștem și să lucrăm împreună cu niște oameni frumoși alături de care am împărtășit emoții și sentimente care ne-au unit, chiar dacă eram din părți diferite ale Europei. Timp de câte o săptămână am putut învăța și practica tradiții și obiceiuri interesante din alte țări.
Mai exact, împreună cu alți cercetași am format câte o echipă faină de 10 voluntari la două evenimente separate, International Work Party și Romanian Work Party, și am ajutat la pregătirile pentru vară ale centrului cercetășesc din Kandersteg. Am văzut cum funcționează eficient un centru așa mare și ce putem aduce și îmbunătăți la noi acasă, în centrele locale. Ne-am întors cu dorința de a contribui mai mult fiecare în centrul local și de a da mai departe din cunoștințele preluate de acolo.
De două ori pe an, la KISC se întâmplă ceea ce voluntarii de aici numesc “deep cleaning”. Când am auzit asta, ne-a dus cu gândul direct curățenia de sărbători de acasă, și deși e asemnănătoare, acolo lucrurile sunt duse la un alt nivel. La Centru poate veni oricine să se cazeze și trebuie respectate anumite standarde. Au fost trei zile și jumătate de muncă în schimbul a tot atâtea zile libere, iar KISC a suportat costul mâncării și cazării noastre. Programul arăta cam așa:
08:30 – 12:00 Work, with a 15 minute break around 10:00
12:00 – 14:00 Lunch break
14:00 – 18:00 Work, with a 15 minute break around 16:00
Un lucru care merită atenție e felul în care este organizat KISC. Au liste și protocoale pentru aproape orice, de la cum să împături cuverturile de pat, la rețetele de mâncare și informațiile despre hike-uri. Curățenia se realizează pe bază de proceduri și cu un checklist. Este un sistem care îți permite să ai rezultate mai bune, dar și elimina ocazionalele “am uitat”.
Astfel, toată lumea știe ce să facă, iar tranziția de la un staff la altul, care se întâmplă la fiecare trei luni, e mai fluidă și mai ușoară.
Cei de la Romanian Work Party (Olivia, Andrei și Daria) am fost împărțiți în 2 grupuri, unul a mers la bucătărie, celălalt în Kanderlodge (cabana nouă de peste râul Kander unde se cazează oamenii care vin în vizită la KISC). Am lucrat împreună cu pinkies în tot acest timp. Pinkies sunt voluntarii centrului (care în general stau acolo 3 luni – short term – sau 1 an – long term), iar denumirea vine din faptul că uniforma lor este roz.
La bucătărie, am spălat, frecat și dezinfectat toate suprafețele de sus până jos. În Kanderlodge ne-am ocupat prima dată de băi, apoi am început sa pregătim camerele, să facem paturile, să punem perdelele și așa mai departe. Am muncit într-o atmosferă mereu plăcută și energică. Piesele din anii 2000 au mers mai bine făcând curat și cântând împreună cu prietenii.
David ne-a reprezentat la International Work Party unde a fost singurul din România și munca pe care a făcut-o a fost în mare parte „grounds”, ceea ce înseamnă muncă de teren, în exterior și în locul de campare precum: reparat scări, adăposturi de lemne, curățat teren de fotbal, tăiat lemne și organizat prelate și unelte pentru evenimentele ce se vor avea loc în campsite vara. El a lucrat și și-a petrecut timpul și alături de cei de la Spanish Work Party, ceea ce a făcut această experiență interculturală memorabilă și mai variată. A creat conexiuni cu niște oameni minunați cu care încă mai ține legătura.
Kandersteg e cea mai bună reprezentare a expresiei „cu muntele în spatele casei” pentru că dacă prinzi momentul perfect de după ninsoare și înainte să se așeze ceața, ești prins între munți și răsplătit cu soare și o liniște care te apropie de tine, de oameni și de natură. De lângă centrul cercetășesc încep o grămadă de trasee prin cele mai impresionante locuri și cu cât faci mai multe, cu atât ți se deschide apetitul și mai tare! Deși vremea a fost instabilă, că doar așa-i la munte, am avut parte și de soare și am profitat din plin de locul acesta minunat. În aventurile noastre am mers la lacul Oeschinensee, lacul Blausee, am făcut o drumeție până la Hoh și am explorat cât de mult am putut satul și locurile din jur.
Toți patru am rămas cu o experiență incredibilă și ne dorim să facem o ieșire mai mare cu copii și lideri la Kandersteg, pentru că orice cercetaș merită să ajungă măcar o dată în acest loc rupt din realitate. Pentru noi reprezintă o îmbinare perfectă între natură și oameni, muncă și distracție, fiind un loc plin de istorie în care te apropii de cercetășie.
Așadar, mulțumim tuturor celor care au contribuit la a face posibilă deplasarea noastră, datorită vouă am învățat lucruri noi și am lăsat în urma noastră energia și bucuria de a fi cercetaș.