Agora este un eveniment găzduit de European Scout Region și are loc anual la Kandersteg, Centrul International Scout, însă anul acesta locația s-a mutat în Strasbourg, Franța. La acest eveniment se adună reprezentanți seniori (Roveri) de la fiecare Organizație Națională de Cercetasi din Europa, pentru a vorbi despre senioriat, management de proiecte, responsabilizarea tinerilor și implicarea în procesul de luare a deciziilor, cât și despre mentorat. Este un eveniment organizat de Roveri pentru Roveri.
Când m-am decis să particip la Agora, nu știam ce așteptări să am. Călătoria mea a început pe picior stâng, deoarece avionul meu a întârziat, iar de aici s-a pornit o reacție în lanț de întârzieri și peripeții pe drumul de jumatate de zi pe care l-am avut de parcurs pentru a ajunge în Strasbourg.
Într-un final am ajuns în Strasbourg, aproximativ la ora 01:30 unde am fost întâmpinată de conaționalii mei, mai apoi i-am cunoscut pe organizatori, printre care se numara și Cristi Stavarache (CUB). Fiind târziu, am apucat să cunsoc puțini participanți, deoarece majoritatea dormeau și din păcate am ratat și ceremonia de deschidere datorită întarzierilor mele. Un lucru mi s-a parut interesant încă de la început: acela că în fiecare an, Agora este organizată de 4 omuleți, fiecare din țări diferite (anul acesta din Irlanda, Portugalia, România și Franța) dintre care 2 au mai particpat la organizare în anul anterior, iar doi sunt începatori, așadar, de la an la an, experiența organizării unui eveniment de acest gen se “moștenește”.
Trezirea se făcea la ora 7 (surpinzător, am reușit să mă țin de program), micul dejun de la 7:30 la 8:30 și nu era prea convenabil să începi ziua nemâncat, fără o ceașcă de cafea și o poveste. În prima dimineață am schimbat câteva vorbe la masă, apoi ne-am îndreptat spre grădină, unde am jucat un good ol’ british bulldog. Revigorați, am intrat în clădirea în care se țineau ședințele, mai exact în “Sala păcii”. Programul oficial a început cu City Building, mai exact un brainstorming despre cu ar arăta un oraș utopic, în care problemele de baza, legate de sistemele de învățătmânt și sănătate, economie, infrasctructură, ș.a.m.d sunt rezolvate.
După-masă am mers în vizită la Parlamentul European din Strasbourg, unde am “prins” câte ceva despre puterile legislative din UE și despre țările care fac parte din UE. Un lucru interesant: steagurile fiecărei țări din interiorul Parlamentului erau puse în ordine alfabetică în funcție de numele țării în limba natală. De exemplu, Croația, care în croată se numește Hrvatska se afla deci, pe alta poziție, contrar așteptărilor noastre.
Unul dintre cele mai așteptate momente a fost seara internațională. Am avut ocazia să gustăm din delicatesele celor 14 țări participante. Cred ca nu mai are rost să menționez că am mâncat toată seara încontinuu, de la brânză franțuzească de 3 tipuri, până la prăjituri portugheze și jeleuri cu lichior, islandeze. În legatură cu standul României, am avut clasica zacuscă, slănină cu ceapă și brânză de burduf, dar și vișinată și afinată. Participanții au gustat timizi din mâncarea noastră, însă la finalul serii slănina era aproape gata, iar zacusca și băuturile au fost lăudate! Seara a continuat cu multă voie buna, cântece franțuzești și dansuri irlandeze.
În urmatoarele 2 zile am luat parte la numeroase ateliere printre care:
Youth Empowerment: un program cu privire la modalitățile de a dezvolta implicarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor la nivelul unității de cercetasi, la nivel instituțional în cercetasie și în cele din urmă, la nivel de societate.
Implicarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor este prioritatea numărul unu. Problema de implicare a tinerilor este, uneori, destul de controversată în mișcarea noastră. În cercetășie, implicarea tinerilor nu ar trebui să fie rezultatul unei lupte de putere între adulți și tineri. Dimpotrivă, ar trebui să se bazeze pe o alianță între generații. Cercetășia trebuie să promoveze implicarea tinerilor în scopul de a îmbunătăți calitatea programului și al face mai atractiv și util pentru oamenii mai tineri.
Young voters a avut scopul de a încuraja tinerii în perioada premergatoare a alegerilor euro-parlamentare, să ia decizii în legatură cu alegerea și votarea politicienilor europeni, dar și de a se informa în privința alegerilor și problemelor de interes, având în vedere că în anii trecuți tinerii nu au mers la vot, dezinformarea fiind una din cauze.
Scouting for all – cum se pot implica tinerii din grupurile excluse? Este nevoie de o vedere extinsă, percepție și înțelegere a ceea ce privește diversitatea, deschiderea și accesibilitatea, de idei noi cu privire la modul de abordare și implementarea proiectelor destinate tinerilor din grupurile excluse și comunitățile lor, un mod de colaborare și cooperare dar și cunoașterea drepturile omului și modul de a face vocea tinerilor din grupurile excluse, auzită.
Social media and fundrising – pentru a sprijini activitățile de strângere de fonduri pentru NSO ne-au fost împărtășite câteva practici ,pentru a dezvolta rețeaua de colectori de fonduri, pentru a construi parteneriate și de a dobândi noi cunoștințe de la experți externi din sectorul de afaceri .
Am sărbătorit împreună acest eveniment mare, într-un restaurant all-you-can-eat cu mâncare delicioasă numit Flamenküche, într-o atmosferă confortabilă și veselă.
Toate acestea, împreună cu jocurile și activitățile de destindere au ridicat Agora peste așteptările mele și m-au ajutat să îmi îmbogățesc cunoștințele atât despre cercetășie cât și despre viața de zi cu zi. Ca dovadă, acestea sunt unele dintre cele mai drăguțe tweet-uri despre Agora:
“Meeting great people made me realise how big the world is. We ignore that there are people waiting to be a part of our life” #RoverAgora
”Faptul că am cunoscut atâția oameni frumoși m-a făcut să realizez cât de mare este lumea în care trăim. În general ignorăm că există persoane care așteaptă să facă parte din viața noastră.”
“During these five days, I’ve learnt more about me and the world around me than in many years of high school” #RoverAgora
”În aceste 5 zile, am învățat mai multe despre ceea ce mă înconjoacă decât în mulți ani de liceu.”
“I’m going to fight to see each other again. There are a thousand ways to keep in touch & it’s in our hand to make it happen” #RoverAgora
”Mă voi lupta că ne revedem. Sunt o sută de moduri prin care putem să păstrăm legătura și este în puterea noastră să facem acest lucru posibil.”
“Empowering by sharing experiences #RoverAgora” #TweetsFromAgora
”Creșterea gradului de autonomie prin împartășirea bunelor practici.”
“Let’s go eat some cheese #RoverAgora” #TweetsFromAgora
”Hai să mai mâncăm niște brânză” 😀
Ceremonia de închidere a fost foarte emoționantă…Organizatorii au venit cu o idee genială: ca să rămânem cu o amintire de la fiecare participant, toți ne-am lipit pe spate o bucată de hârtie, pe care oricine a putut lăsa câte un gând frumos, iar aceasta trebuia luata, pusă într-un plic și citita doar după ce ajungeai acasă. Ne-am îmbrățișat apoi, am schimbat impresii, am plâns, am râs și ne-am promis că ne vom revedea cu bine și vom păstra legăturile formate în aceste 5 zile.
A fost o experiență grozavă, atât pe plan personal cât și pe plan cercetășesc. Agora a fost o sursă de inspirație și energie. Acesta este în esență un loc pentru dezbatere și partajare, precum și de predare și învățare. Fundamentele de Scouting sunt prezentate într-un mod atractiv pentru ramura mea de varsta si anume Senior.
Posibilitatea de a trăi câteva zile cu cercetași din toată Europa este de neprețuit, iar cunoștințele acumulate și prieteniile legate în aceste zile au devenit baza formării mele ca senior al Oraganizației Naționale Cercetașii României. Așa că, în caz că cineva se gândește să participe la acest eveniment în următorii ani, recomand cu căldură!
În ultimul rând vreau să mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă această experiența a mea, de la organizatorii Agora din anul acesta, la Rovernet, până la Departamentul Internațional al Organizației Naționale Cercetașii Romaniei și Centrului Local “Axente Sever” Alba Iulia din care sunt mandră că fac parte.