Acum două săptămâni am avut parte de un weekend plin de activităţi. Vineri am participat la un proiect de ecologizare într-un punct al oraşului, sămbătă dimineaţa am plecat spre Râpa Roşie, iar seara am sărbătorit ziua Centrului Local, alături de toţi cercetaşii.
“Strălucire japoneză pentru oraşele României” s-a numit proiectul derulat vineri de Institutul Kaizen România, proiect prin care s-a realizat o acţiune propriu-zisă de igienizare, în cadrul unei locaţii din oraşul nostru, la care am participat şi noi alături de temerarii şi exploratorii din Centrul nostru Local.
Probabil vă întrebaţi ce înseamnă Kaizen? Ei bine, este un cuvânt provenit din limba japoneză, care înseamnă “îmbunătăţire continuă”.
Ziua a început cu o “lecţie” despre Kaizen, am aflat despre ce este vorba, care e ideea de bază şi cum am putea aplica asta în oraşul nostru. Ne-am împărţit pe echipe şi am pornit spre acţiunea propriu-zisă de ecologizare a zonei parcului din Centru. Am făcut curăţenie respectând cei 5 paşi din sistemul 5S: sortare = seiri, sistematizare = seiton, strălucire = seiso, standardizare = seiketsu şi susţinere = shitsuke.
A fost o activitate reuşită, pentru lideri cred că a fost o lecţie foarte bună din care am putut trage nişte concluzii şi pe lângă asta ne-au venit şi nişte idei de activităţi.
Asemenea acţiuni ar trebui să se întâmple mai des şi constant, iar propunerea de a continua cu aşa ceva a venit chiar din partea copiilor. Pe viitor am vrea să încercăm să pornim un lanţ de acţiuni de curăţenie, în câte o zonă din oraş, în fiecare lună.
Proiectul a fost organizat, în Alba Iulia, în parteneriat cu autorităţile locale şi Supremia, la nivel naţional având loc şi în alte 2 oraşe, Timişoara şi Braşov, în colaborare cu AOTS România (Asociaţia de Instruire în Management Japonez) şi CLEAN UP din Japonia.
A doua zi, am plecat spre Râpa Roşie, doi lideri şi trei exploratori. Râpa Roşie este o rezervaţie naturală situată la 3 km de oraşul Sebeş. Este formată din pietriş şi nisip şi are anumite forme din cauza apei care a săpat coloane, piramide sau turnuri de culoare roşiatică. Este o zonă frumoasă care merită vizitată.
Exploratorii noştri au propus un mic proiect, în urma hike-ului, anume să completeze pagina de Wikipedia, despre această zonă, dat fiind faptul că are anumite lipsuri de informaţie. Foarte bună ideea, să vedem şi ce iasă :).
Seara de sâmbătă a fost prilejul perfect pentru a ne strânge cu toţii să sărbătorim ziua înfiinţării Centrului Local, a 17-a la număr. Aşa că, ne-am adunat, am servit pizza şi suc, am povestit, ne-am amintit întâmplări din vara asta şi am urmărit poze din activităţile noastre de anul acesta. Nu au lipsit nici planurile şi proiectele viitoare, cel mai important şi aşteptat de toţi în perioada asta fiind UP-ul (Festivalul Naţional “Unitate şi Prietenie”), ajuns anul acesta la ediţia a XIV-a.
One Reply to “Ce-am mai făcut în ultimul timp”