Solidaritate pentru Ucraina – cum ne implicăm?

Urmărim cu tristețe și îngrijorare evenimentele din ultimele săptămâni din Ucraina și suntem implicați în răspunsul la criza umanitară generată de acestea. 

Ca cercetași, credem în soluționarea oricărei dispute în acord cu principiile dreptului internațional și păstrând cel mai mare respect pentru drepturile omului, integritatea teritorială și suveranitatea națiunilor. Organizația noastră a publicat poziții oficiale cu privire la conflictul din Ucraina atât la nivel național, cât și la nivel mondial.

De asemenea, prin intermediul Departamentului nostru Internațional, Cercetașii României sunt în legătură driectă cu Cercetașii Ucrainieni și, alături de celelalte organizații de cercetași din vecinătatea Ucrainei îi sprijinim direct, atât la evacuarea din Ucraina, cât și cu materiale umanitare și de primă necesitate de care au nevoie la ei în țară. Puteți citi mai multe despre răspunsul umanitar al cercetașilor din regiune, aici.

Societatea civilă s-a mobilizat imediat și exemplar, din primele ore, pentru a sprijini fluxul de refugiați, care, după toate aparențele, pare că va continua și în următoarele săptămâni / luni. 

Cercetașii au fost implicați de la început în eforturile de sprijin pentru refugiații care, începând cu săptămâna trecută, au început să curgă în țara noastră – cu îndrumare la punctele de trecere a frontierei, cu materiale de primă necesitate, cu transport și cu cazare, la nevoie, prin intermediul rețelei de cercetași pe care o avem în toată țara. De asemenea, cercetașii s-au implicat activ ca voluntari în campaniile locale de donații în diferite localități.

Suntem pregătiți să oferim cazare și susținere pentru refugiați în Centrul Cercetășesc din Alba Iulia, și vom face un apel la comunitatea noastră să ne sprijine cu cele necesare dacă va fi nevoie.

După o primă perioadă de inevitabilă așezare a tuturor proceselor care a fost caracterizată de o cheltuială masivă de energie din partea tuturor, dar și de un val impresionant de sprijin popular, credem că în următoarea perioadă devine importantă planificarea sustenabilă a eforturilor pe care toți actorii le fac pentru acoperirea nevoilor imediate și de termen mediu ale refugiaților care rămân în România, cât și ale celor care tranzitează teritoriul țării noastre. Ne pregătim, la nivel național și local, acțiunile în această direcție.

Cum puteți ajuta

Puteți dona bani, alimente și produse de primă necesitate, vă recomandăm să o faceți prin acțiuni bine organizate de către organizații consacrate, cum sunt Crucea Roșie , UNICEF și Salvați Copii, care au resursele și mecanismele instituționale de a organiza sprijin structurat și / sau convoaie umanitare către Ucraina. 

Alternativ, puteți dona alimente, haine și produse de primă necesitate prin acțiuni locale pe care le cunoașteți personal, și care lucrează, la rândul lor, cu organizații umanitare mari. În Alba Iulia, puteți face donații în produse la Sediul Poliției Locale (Str. Ferdinand I, nr. 2).

Dacă doriți să susțineți acțiunile cercetașilor pentru ajutorarea refugiaților, puteți să o faceți pe platforma de strângere de fonduri a Organizației Naționale Cercetașii României, sau să contribuiți la fondul de urgență creat de Organizația Mondială a Mișcării Scout.

Dacă aveți resurse (cazare, traducere, servicii) pe care ați vrea să le puneți la dispoziție local refugiaților, dar preferați să o faceți prin intermediul cercetașilor din Alba Iulia, ne puteți scrie oricând la contact@albascout.ro.

Cum le vorbim copiilor / tinerilor despre război

În mod cert, războiul din Ucraina și toate discuțiile despre cum ne afectează direct și indirect ajung la copiii și tinerii din comunitatea noastră – și este important să vorbim cu ei despre ce se întâmplă, să le răspundem la întrebări și la neliniști și să îi ajutăm să-și facă o imagine cât mai corectă asupra evenimentelor care se desfășoară acum la granița noastră de nord. Cercetașii din Cehia și din Polonia din Cehia și din Polonia au pregătit niște sfaturi utile liderilor cercetași, care pot însă fi utile și educatorilor, părinților sau voluntarilor care lucrează cu copii și tineri acum – le puteți citi în limba română aici și aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.