Roverway 2016

Listele sunt închise, formularele sunt completate, bagajele sunt gata, iar singurul lucru pe care mai trebuie să-l facem este să plecăm în Franța la Roverway 2016! Zis și făcut.

Așadar 15 cercetași, printre care am fost și eu, Geo și Luiza, au reprezentat Romania la Roverway 2016- Sur la Route în perioada 3-14 august. Contingentul nostru a fost împărțit timp de 7 zile în 3 rute: Ruta din Bordeaux, Ruta din Paris și Ruta Europeană (+Ioana care a facut parte din echipa IST – echipa de organizare) după care ne-am întâlnit în Jambville alias Funville, împreună cu alți 4,500 de cercetași de pe alte 100 de rute pentru ultimele 4 zile.

Ruta pe care am fost eu și Geo, alături de Ashu, Make și Alex s-a numit “Green Action for Today”, iar tema a fost “solidaritate”. Deși inițial trebuia să fim cazați tocmai în Paris, nu ne-am supărat când am ajuns la locul de campare: o pădure superbă ( pot spune ca a fost cel mai frumos loc de campare văzut de mine), tocmai potrivită pentru zilele călduroase sau diminețile umede. Deschiderea s-a petrecut în Paris unde am avut surpriza de a fi primiți tocmai de Francois Hollande în persoană, care ne-a urat bun-venit și ne-a încurajat în tot ce facem pentru a crea o lume mai bună. Nu știu dacă a fost norocul nostru sau entuziasmul pe care-l simțeam, dar aceste zile au fost încărcate de voie bună, râsete până la lacrimi, noi provocări și noi realizări. Se înțelege de la sine că ne-am împrietenit cu toată lumea și am format legaturi atât de puternice încât în momentul despărțirii toată lumea plângea de supărare că se termina și de fericire că a fost atât de frumos. Acum avem prieteni în Spania, Portugalia, Elveția, Cipru, Franța și Albania.

Proiectul nostru a constat în reabilitarea unui centru de refugiați din Paris, iar cu ocazia asta am intrat în contact cu ei și am reușit să vedem ce înseamnă să fii de partea cealaltă a zidului. Acest centru era exclusiv pentru bărbați, care așteptau actele necesare pentru a începe o viață nouă. Împreună cu ei am construit bănci, scaune, mese și suporturi pentru flori după care ne-am jucat cu ei și mai mult decât atât am reușit să vorbim cu ei, ne-au raspuns foarte deschis la întrebările și curiozitățile noastre și ne-au mulțumit pentru efortul depus. Evident, cum am fost obișnuiți, această zi, desi a fost mai încărcată,a fost la fel de amuzantă și distractivă ca și restul.

roverway 2016
După muncă și rasplată! Ashu, Make și Dorian din Albania

Roverway 2016
Mândria zilei, drepturile de autor merg către Ashu

roverway 2016
Poza de grup, ruta alături de refugiați

roverway 2016JAMBVILLE!

Sinceră să fiu nici nu știu de unde să încep, Jambville, locul unde ne-am întâlnit toți participanții, adică aproape 5,000 de cercetașii era imens, să nu mai spun că avea propriul turn Eiffel (vrând nevrând acesta era în culorile Romaniei de fapt, spre bucuria noastră) propriile cafenele și “cluburi” … deci cine nu a avut ocazia să meargă la silent dance până atunci, a reușit în Jambville! Atât de cool a fost. Aici am fost împărțiți pe districte, iar apoi pe subcampuri. Aproape în fiecare seară se întâmpla ceva la scena mare, iar pe timpul zilei erau workshopuri după bunul plac cu tematici foarte foarte diverse. Deoarece acest eveniment este pentru seniori în mare parte, subiectele de discutie au fost pe masură, iar temele abordate au fost despre societate, politică, internațional, gender issues și multe altele.

roverway 2016
Cele mai bune idei le aveau baieții noștri!

roverway 2016
Rezultatul

roverway2016
V-am spus că era rosu, galben și albastru!

roverway 2016

“La ora 23:30 la turn”- Da, atât de mare era Jambville!

roverway 2016

 

Poza de super grup din seara deschiderii!

Decizia de a participa la Roverway2016 a fost una dintre cele mai bune alegeri făcute de mine și mai mult ca sigur se află în top 3 cele mai frumoase experiențe! Multe multumiri lui Luiza și Mihaela pentru că ne-au încurajat să participăm și desigur Geo, care nu m-a lasat singură niciodată, dar și lui Alex But our beloved HOC! Sugerez tuturor care nu au participat la un eveniment internațional să o facă repede repede, it’s life changing! Să nu uităm că urmează MOOT, ROJAM 2.0 17 și urmatorul Roverway2018!

roverway 2016
From Paris, with love!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.