Forumul Național de Seniori, 16-18 Aprilie 2015

Nu știu alții cum sunt, dar mie îmi saltă inima de bucurie când am ocazia să particip la evenimente cercetășești naționale. Din motive logistice, nu am apucat să particip ca senior la astfel de evenimente până anul acesta și mare mi-a fost bucuria când am văzut că perioada în care e organizat FNS coincide cu vacanța mea, așa că am hotărât că e musai să merg!


DSC_4268Deși am ajuns în București doar pentru a doua zi de Forum, pot spune ca a fost o experiență grozavă și un eveniment cu adevărat reușit și….relevant (cuvânt care s-a impus ca laitmotivul absolut al forumului). Deși idea inițială a fost a unui forum național, evenimentul s-a desfășurat cvasi-internațional, odată cu participarea a doi cercetași voluntari la Centrul Scout Nocrich veniți din Portugalia și Costa Rica. Din acest motiv, toate activitățile s-au ținut pe cât posibil în engleză și am avut ocazia să aflăm mai multe despre ce înseamnă să fii senior (Rover) în alte țări, unde această ramură de vârstă este mult mai dezvoltată și mai pusă în valoare.

Când am ajuns eu, ceilalți participanți tocmai se întorceau de la sesiunea de ateliere din prima zi și am surprins păreri foarte positive în legatură cu workshopul Open Space, unde s-au discutat diferite probleme curente ale organizației și aspecte care urmau să fie puse în discuție în Adunarea Generală. Deși eu n-am participat la activitatea aceasta, mi s-a părut o initiativă interesantă și foarte…relevantă, din moment ce în calitate de senior ai posibilitatea de-a fi mult mai implicat în parte de management și strategie a organizației, ceea ce înseamnă că e extrem de important să înțelegi cât mai bine ceea ce înseamnă organizația la nivel național și în context internațional, care sunt diferitele probleme și provocări curente și în ce fel te poți implica.

10438535_854633951238415_7883267282489727174_nQuiz-ul de la sfârșitul primei seri a umplut sala de râsete, în momentul în care am fost provocați să înlocuim nume de melodii, artiști sau filme cu expresii sau cuvinte cercetășești ( e.g. We will scout you, Scout me baby one more time, The Powell Rangers) și chiar replici de agățat cercetășești (You must be magnetic cause you’re making my compass needle move) și muuulte altele.

Dimineața următoare a fost de asemenea una foarte educativă și interesantă, grație prezentării despre Youth Empowerement ținute de voluntarii de la WOSM (Organizația Mondială a Mișcării Scout). Am ascultat exemple din experiența personală a participanților și am învățat despre importanța conceptului de empowerement ca senior și tânăr adult, ce înseamnă asumarea unei responsabilități pentru o acțiune care implică un anumit grad de incertitudine și dificultate, o provocare, prin care tânărul își pune în valoare abilitățile și capacitățile pre-dobândite, dar în același timp își dezvoltă altele în procesul de învățare directă, prin activitate ( learning by doing). Ținând cont de faptul că în calitate de seniori, ne axăm pe dezvoltarea persoanală în cadrul sistemului de progres, există posibilitatea de a iniția sau de a participa într-o mulțime de proiecte și acțiuni care necesită dedicare, responsabilitate și depășirea propriilor limite, un proces educațional intrinsec, care ne transformă în adulți capabili, creativi, cărora nu le este teamă să preia initiațiva în situații critice și care au o deosebită cunoaștere de sine.
11205484_854633854571758_259069236449467354_nDupă pauza de masă, am învățat ceva mai multe despre scrierea diferitelor proiecte pentru evenimente sau acțiuni cercetășești și cum să planificăm un buget și să accesăm finanțări parțiale sau integrale. Ziua s-a încheiat cu o prezentare a evenimentelor internaționale din următorii ani și o discuție despre reprezentativitatea organizației, imaginea publică și relațiile externe naționale și internaționale în funcție de ramurile de vârstă. Pe lângă asta am avut ocazia să îl ascultăm pe (între timp) actualul președinte al organizației, Sabin Mureșan, povestind despre felul în care valorile cercetășiei se pot aplica în viața profesională și în comunitățile non-cercetășești.

Bineînțeles, evenimentul s-a încheiat cu o evaluare a celor două zile, luând în considerare aspectele pozitive și negative din punctul de vedere al fiecărui participant, după care am primit badge-urile mult așteptate și i-am felicitat cu aplauze furtunoase pe minunații organizatori, care și-au luat inima în dinți și au organizat, cu pasiune, dedicare, răbdare și cu mult succes această primă ediție a Forumului, prima din multe care vor urma, să sperăm. La final, nelipsita fiestă cu chitareală a încheiat două zile după care am plecat niște seniori mai informați, mai interesați, mai relevanți.

Eu consider că a fost un eveniment extrem de benefic și chiar necesar, ținând cont de faptul că în cadrul organizației ramura seniorilor este una încă în dezvoltare, deși această ramură de vârstă se poate implica cel mai bine în organizație, pentru că membrii ei sunt deja maturi, responsabili și dispun de abilitățile și cunoștințele necesare pentru a contribui la progresul organizației și la promovarea cercetășiei în România.

Și-am încălecat pe-o șa, și v-am spus povestea FNS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.