Campul de Iarna

Unul din evenimentele dragi nouă din fiecare an, este și Campul de Iarnă a Centrului Local. Este o ocazie bună pentru noi să ne strângem, de la lupișori la lideri și seniori, și să petrecem mai multi timp împreună, dar și să facem activități pe unități. Anul acesta, campul de iarnă s-a desfășurat la Râmeț, cu ocazia zilei de 22 februarie. Am rugat câte un membru din fiecare unitate să ne povesteasca puțin despre experiența lor și am strâns aceste povestioare în articolul nostru. 

DSC_1476_largeUnitatea de temerari “Zacuscarii” a participat și ea la Campul de iarnă al centrului nostrul local. Ajunși la Râmeț, ne-am trezit că zăpada s-a cam dus toată și era mai mult atmosferă de primăvară. Cum cerul era senin, am profitat de asta și ne-am ocupat timpul din prima seară cu studiul stelelor: am găsit Carul Mare, apoi Steaua Polară și Carul Mic și am aflat că Orion ar avea o centură pe cer. Am verificat că Steaua noastră Polară, chiar e Steaua Polară, folosind busola pentru aflarea punctelor cardinale.

A doua zi, ne-au făcut cu ochiul niște stânci și am plecat să le explorăm. Drumul la deal ne-a pus la încercare puțin mușchii, dar am fost tare mândri de noi când ne-am trezit sus, la înălțimea stâncilor, care de la cabană ni se păreau atât de uriașe. Dacă la urcare am fost impresionați de măreția stâncilor, la întoarcere, am încercat să descoperim lucruri interesante în viața oamenilor din satul Valea Uzei. Am găsit mai multe căsuțe de pământ, tare vechi, dar frumos aranjate, care în lumina soarelui păreau din depărtare, niște căsuțe fosforescente. Am aflat că deși sunt acoperite cu paie, apa nu ajunge înăuntru deoarece am forma destul de țuguiată și apa alunecă repede de pe acoperiș. Ne-am împrietenit și cu niște căței, care își apărau proprietatea, dar când au văzut că nu avem treabă acolo, ne-au lăsat să mergem mai departe. Am ajuns și la cabană mai spre dupămasă și după o pauză binemeritată am învățat niște noduri, astfel că în următorul camp vom știi să construim un trepied, să folosim nodul pătrat pentru diverse construcții și cel mai important, nu o să ne pierdem eșarfa pentru ca acum știm să facem nodul prieteniei. Spre seară am primit niște informații pe baza cărora am compus următoarea poveste:

IMG_7215_largeCercetașii, o lume mai bună

22 Februarie, Anglia. Iarna a pus stăpânire pe fiecare stradă. Se născuse Baden Powell cel care avea să înființeze organizația cercetașiilor, o organizație nonguvernamentală bazată pe prietenie, bunătate și aventură.

Baden Powell a dus copii în primul camp de cercetași pe insula Brownsea în 1907.

Organizația cercetașiilor a apărut în România înainte de primul Razboi Mondial.

În Alba Iulia s-a înființat centrul local de cercetași numit și Axente Sever, care anul acesta împlinește 20 de ani. În prezent cercetașii sunt de la lupișori până la seniori și lideri.

Putem spune că Baden Powel a făcut o lume mai bună prin crearea Cercetașiilor.

Duminică, am mai avut energie doar pentru niște jocuri.

Autori: unitatea Zacuscarii

Nici lupișorii nu s-au lăsat mai prejos și ne-au scris și ei câteva rânduri.

BRG_5862_largeDin tot peisajul de 22 februarie nu se putea să lipsim tocmai noi, cei mai mici și voiși cercetași. Astfel că, de foarte de dimineață. Somnoroși și morocănoși am pornit spre Rîmeți. Ceață, vânt, noroaie și…am ajuns. Ne-au întâmpinat cei mai mari dintre cercetași și foarte simplu spus am dat mâna cu exploratorii și temerarii . Am simțit ca facem și noi parte din marea familie a lui B.P.

Ziua am început-o cu jocuri, să ne mai trezim, în timp ce liderii noștri pregăteau treasure- hunt-ul ce avea să ne pună bine în mișcare sângele. Am demonstrat că știm să lucrăm în echipă, că știm multe despre cercetași la proba de cultură generală, că știm să acordăm primul ajutor prietenilor noștri din junglă și nu numai, că știm să ieșim din Mațele încurcate, că ne pricem la realizat origami. Aaaa …. să ne rugați să vă învățăm dansul lui Baloo, pe noi tare mult ne-a energizat și bine dispus! Asta pentru că una din cele mai grele probe ne-a cam dat bătăi de cap. Doar că, așa voioși cum ne știți ne-am târât, am sărit, ne-am cățărat, până ce, la final ne-am recuperat jungla de la maimuțe.

Am avut și patru flăcăi care și-au depus promisiunea de lupișor. 

Autori: lupișorii

Exploratorii și seniorii s-au descurcat și ei și ne-au povestit despre ce au făcut de 22 februarie.

DSC09705_largeÎn acest weekend, Cercetașii albaiulieni au fost în campul de iarnă, sarbătorind ziua națională a Cercetașiei într-un mod special. În seara sosirii ne-am instalat în cabană, în timp ce trei dintre seniorii noștri au fost într-un mini-hike de noapte cautând o cruce de lemn pusa tot de ei, cu multi ani în urmă. Dimineața urmatoare am primit cu entuziasm ,,haita” de lupișori care ni s-a alăturat. Cu toții am plecat, pe patrule și grupe de vârstă în hikeuri. Unii au trecut Cheile, alții au facut puțin ,,alpinism” cu toții reușind să se reconecteze cu natura.

La revenirea din hikeuri, am asistat la depunerea promisiunii a patru lupișori foarte entuziaști, care s-au regrupat și au plecat spre casă. Temerarii au început să joace diverse jocuri (boardgames), în timp ce exploratorii, alături de lideri și seniori au învățat să facă un ,,mini-aragaz” din 2 doze de suc, puțină vată de sticla și alcool. Acestea au fost testate, reușind să fiarbă o cană de apa în aproximativ 3 minute.

Noaptea s-a continuat cu jocuri, discuții productive și cântece de munte în stilul specific cercetașiilor. Urmatoarea zi a început cu strângerea bagajelor urmată de scurte discuții referitoare la ziua de 22 februarie și însemnatatea ei, cât și anul special care ne asteaptă pe noi, cercetașii Centrului Local Axente Sever Alba Iulia , care împlinește 20 ani în toamna aceasta. Plecarea a fost ca de obicei cu puține regrete (pentru că s-a terminat campul de iarna), dar și cu multe amintiri speciale și multe lucruri învățate.

Autor: Ion Paula

Mai multe poze din ieșirea noastră, dar și de la alte activități din acest an puteți găsi aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.