Ziua Mondială a Cercetășiei

Cu o istorie de peste un secol și cu ideea că toți membrii sunt parte din aceeași mare familie, tradițiile sunt foarte importante pentru cercetași, iar ziua de 22 februarie este una din cele mai vechi și mai importante tradiții ale noastre – Ziua Mondială a Cercetășiei.

Denumită și Ziua Fondatorului (Founder’s Day) sau Ziua Gândului (Thinking Day), sărbătorită aproape în unanimitate de cele 40 de milioane de cercetași din întreaga lume, 22 februarie este ziua în care cercetașii îl sărbătoresc pe fondatorul mișcării noastre, Robert Stephenson Smyth Baden-Powell (sau B-P, pentru cercetași), dar și întreaga mișcare căreia i-a dat viață.

Foto: Andrei Bregar
Foto: Andrei Bregar

În mod special pentru noi, cercetașii din Alba Iulia, anul acesta Ziua Mondială a Cercetășiei este și mai deosebită pentru că anul acesta, ce-i drept, mai spre toamnă, sărbătorim împlinirea a 20 de ani de cercetășie la Alba Iulia.

Cercetășia se autodefinește ca o mișcare care face educație non-formală, care îi pregătește pe tineri prin metoda Scout pentru a se împlini ca indivizi și a fi activi ca membri ai comunităților în care locuiesc. Dar pentru cercetași, pe lângă contribuția pozitivă pentru dezvoltarea lor personală, cercetășia este mult mai mult de atât – este o adevărată familie – un loc pentru prieteni, o comunitate de oameni de o diversitate extraordinară care au ales nu doar să accepte, ci să își asume și să promoveze un sistem de valori bazat pe prietenie, pe implicare și pe colaborare.

Sărbători ca cea de sâmbătă, comune tuturor cercetașilor de pe mapamond ne ajută să simțim cu adevărat dimensiunea națională și cea mondială a mișcării din care facem parte. În ultimele zile, canalele de comunicare ale cercetășiei din România au fost inundate de cercetași mici și mari care au sărbătorit Ziua Cercetășiei, fiecare în felul lor – de la Iași la Giurgiu, de la București la Oradea sau la Cluj.

Pentru noi, 22 februarie este o celebrare a succesului metodei și mișcării Scout, un prilej să ne aducem aminte de toți prietenii noștri cercetași din țară și din străinătate. Și pentru că noi am fost plecați la Râmeț în weekend, cu o mică întârziere le urăm tuturor prietenilor noștri la mulți ani cercetășești!

 

 

One Reply to “Ziua Mondială a Cercetășiei”

  1. Felicitari pentru articol si multumim pentru link-ul catre reportajul realizat in Giurgiu. Am de facut o mentiune cu privire la reportaj: activitatea nu a fost coordonata de mine (Diana Neatu), ci de liderii de la Unitatea de Temerari si Unitatea de Exploratori din care fac si eu parte.

    Felicitari tuturor centrelor locale pentru activitate si mult succes in continuare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.