“Get Connected” 2011

Anul trecut am fost vizitaţi de grupul de cercetaşi austrieci din Hörsching, cu care am făcut campul “Apuseni eXperiment – Înapoi în viitor”. A venit rândul nostru să le facem o vizită, aşa că între 8 şi 18 iulie, am fost plecaţi în Austria, în campul numit “Get Connected”. Mai jos avem aproape fiecare zi detaliată, cu ce am făcut sau n-am făcut :).

9 iulie – Budapesta

Ajunşi în Budapesta la orele dimineţii, ne-am îndreptat spre Insula Margaret (Margit), una din cele şapte insule de pe Dunăre. Aici am asistat la depunerea promisiunii unor temerari, abia treziţi din somnul de pe autocar. Pentru a fi mai eficienţi, Yeti şi Pătrat au mers să facă rost de hărţi, timp în care noi am profitat şi am colindat puţin împrejurimile, ne-am jucat şi ne-am răcorit într-o fântână arteziană.

Colindăm Budapesta

Traseul prin oraş a fost lăsat la latitudinea fiecărei patrule, astfel, unii au vizitat mai multe obiective, alţii au intrat şi prin magazine. Obiectivele turistice au fost pe măsură, de-a lungul Dunării fiind o plajă imensă de clădiri vechi şi frumoase, aşa că am avut ce vedea. Printre ele se numără: Parlamentul, Cetatea Buda, Podul Erzsebet, Biserica St. Ştefan, Grădina Zoologică. La Zoo am văzut animale care mai de care mai frumoase: urşi polari, pinguini, girafe, zebre, cămile, rinoceri, leneşi, dar şi animale pe care le găsim la grădinile zoologice din ţara noastră.

Prin perindările noastre am gustat puţin din mersul cu metroul, ne-am bălăcit prin fântâni arteziene, iar una din patrule s-a întâlnit cu o cercetaşă din CL Sf. Cruce, Bacău, care era în vizită cu familia.

10 iulie – Am ajuns în camp

Noaptea dinaintea plecării spre camp ne-am odihnit la Hostel Hutteldorf, de lângă Vienna, unde am servit şi micul dejun.

În camp, austriecii ne aşteptau cu nerăbdare şi cu masa pusă, aşa că tot restul zilei am reîntâlnit vechi prieteni, am vazut tentative de noi prieteni, ne-am aşezat corturile şi am discutat programul pentru a doua zi.

Seara a avut loc deschiderea oficială a campului, cu cântece în jurul focului, acompaniaţi de sătenii din zonă, care au venit să ne vadă.

11-12 iulie – Hike

Vremea bună ne însoţeşte în hike

Am plecat de dimineaţă, însoţiţi de puţină ploaie, care însă s-a retras după puţin timp şi a adus soarele să ne fie prieten de drum. Şi aici am plecat pe patrule mixte, atât de români cât şi de austrieci. Dat fiind că eram situaţi în Austria Superioară, înălţimile nu treceau de 950m, aşa că nu am avut parte de un hike de munte.

Totuşi, împrejurimile au meritat vizitate, am văzut cascade şi figuri sculptate de vreme în pietre imense, am văzut pajişti pline de iarbă verde. Am mers prin păduri în care erau amenajate din loc în loc băncuţe pentru odihnă şi admirare a peisajelor. În prima sau ultima zi de hike, în funcţie de program, fiecare grup a avut ocazia să se oprească la ştrand. Vremea a ţinut cu noi, aşa că a fost o bălăceală pe cinste.

13 iulie – Linz

Austriecii ne pregătiseră o vizită a oraşului Linz, prezent fiind şi un român plecat de 20 de ani în străinătate, care ne-a pregătit o mapă cu prezentarea obiectivelor turistice principale, în română.

Ghidul ne vorbeşte despre statistici ale pământului

Astfel, în prima jumătate a zilei am vizitat Centrul Ars Electronica, cu echipamente, sisteme şi programe mai noi sau mai vechi în ale electronicii, cu tot ce înseamnă automatică şi roboţi. Am avut ocazia de a ne face poză la retina şi să o trimitem pe mailul personal, ne-am jucat cu animăluţe artificiale speciale pentru cei ce nu pot avea grijă de un animal adevărat, am văzut statistici în permanentă schimbare şi sisteme de monitorizare a evenimentelor de pe Pământ. Am asistat, de asemenea, la o prezentare 3D, prin care am văzut cum arată sistemul solar, planetele, cum s-a format luna sau cât de aproape suntem de soare.

Pod foarte înalt, construit deasupra acoperişurilor

Următorul obiectiv din prima jumătate a zilei a fost proiectul “Euforie la înălţime” (“Bridges in the sky”). Acesta prezenta diferite elemente ale naturii exprimate prin artă, sunete şi imagini şi care pot fi simţite cu ajutorul organelor senzoriale. Astfel, am auzit sunetul valurilor şi a cascadelor, am trecut prin ceaţă, am auzit vântul în diferite ipostaze, am atins gheaţa formată pe ţevi de cupru şi ne-am jucat în fântâna arteziană. Am văzut fotografii, filme artistice, obiecte şi documente prin care se evidenţiau aerul şi apa ca procese aflate în continuă mişcare. Cea mai frumoasă experienţă a fost plimbarea pe un ansamblu de mai multe poduri, construit deasupra clădirilor. Această parte din proiect vroia să exprime modul prin care se ramifică şi se lungesc crengile copacilor. Fiecare parte din proiect a avut artistul propriu ca realizator.

În restul zilei am avut timp berechet să colindăm pe străzile din Linz. Am vizitat oraşul vechi, vechea Primărie, Hauptplatz (The Trinity Column), Landhaus (clădire renascentistă), biserica St. Martin şi Catedrala Sf. Maria pe care am reuşit să o vizităm în interior.

14 iulie – Lupişori, China şi Treasure Hunting

Lupişorii austrieci

Joia este, la austrieci, ziua în care vin lupişorii în camp, iar cei mai mari dintre ei rămân peste noapte. Temerarii noştri au ajutat şi ei la realizarea unui program pentru lupişorii austrieci. Aceştia aveau în acea perioadă o activitate intitulată “7 zile în jurul lumii”. În ziua petrecută în camp se aflau în China. Astfel, existau mai multe puncte de staţie, unde fiecare lupişor trebuia să facă anumite probe, pentru a căştiga câte ceva. Nico, Popi şi patrula lor de temerari au ţinut un atelier de muzică şi dans, special pentru cei mici, iar restul, însoţiţi de Anca şi Irina au avut lupte sumo (cu perne pe sub tricouri ca să nu se rănească, evident). Premiul pentru fiecare câştigător era un balon, dar până la urmă fiecare a plecat cu o amintire plăcută şi multe premii şi cadouri.

Una din echipele pentru Treasure Hunting

Exploratorii, seniorii, o patrula de temerari şi o parte din lideri au mers, după-masă, în Königswiesen pentru un scurt Treasure Hunt. Ne-am împărţit pe echipe şi am primit provocări diferite pentru fiecare. Printre ele se numără căutarea unor cluburi, asociaţii sau organizaţii din oraş, găsirea celei mai ieftine limonade, găsirea a doua piese de puzzle, realizarea unei poze cu primarul, aflarea numărului fermelor care aparţineau de oraş sau găsirea unui ou de găină. Printre altele, am aflat că primarul are două locuri de muncă, aşa că nu era întotdeauna de găsit în clădirea primăriei.

15 iulie – Circ, Seara Farfuriilor Deschise

De dimineaţă, austriecii ne-au pregătit o surpriză. Un crescător de păsări a venit să ne prezinte şoimi şi bufniţe şi ne-a povestit puţin despre fiecare. Ne-a făcut şi o demonstraţie cu unul din şoimi, care a zburat de câteva ori pe deasupra noastră. La sfărşit, fiecare a avut ocazia să-şi facă poze cu păsările.

Am participat cu toţii la ateliere realizate de austrieci, unde am tras cu arcul, ne-am dat pe tiroliană, am jonglat şi am mers pe slackline (atelier ţinut de Gopo), ne-am dat cu ski-uri pe iarbă şi multe altele.

Patrula Asfalt în variantă de circ

A urmat apoi un mare spectacol de circ, în care fiecare patrulă trebuia să prezinte o scenetă. Am văzut pinguini dansatori, lei, foci şi alte animale, mimi, clovni şi activităţi amuzante. Seniorii şi liderii români au fost cu toţii clovni şi au dat un spectacol pe cinste. Cei mai mici nu au fost mai prejos, arătându-ne că imaginaţia şi ideile bune apar când te aştepţi mai puţin.

După distracţie şi mare veselie, am început să pregătim mâncarea pentru Seara Farfuriilor Deschise. Românii au pregătit trei mâncăruri tradiţionale: mămăligă cu tocăniţă sau cu brânză şi smântână, plăcinte cu brânză şi dulceaţă şi papară.

Seara, am avut parte de o altă surpriză, jonglerii cu foc.

16 iulie – Ne pregătim de plecare

Obosiţi, dar cu zâmbetul pe buze, ne-am apucat încetuţ de demolat o parte din camp, ca să ne pregătim din timp pentru dimineaţa următoare, în care trebuia să plecăm cât mai devreme spre Vienna. În restul zilei am avut multe jocuri, poveşti, hotdog cu sos de ceapă la cină şi altele.

17 iulie – Vienna

Am ajuns de dimineaţă la Palatul Schönbrunn, ne-am plimbat prin grădinile din împrejurimi iar apoi am pornit pe patrule să vizităm Vienna.

În curtea Palatului Schönbrunn

Vienna este un oraş frumos, plin de locuri de vizitat. Printre ele am apucat să vedem Stephanplatz (piaţa Ştefan), acolo aflându-se una dintre cele mai mari catedrale din lume, Stephansdom (după care a fost denumită piaţa), Muzeul Albertina, Primăria, Parlamentul, Palatul Hofburg, Palatul Belvedere, Prater, Votivkirche sau Hundertwasserhaus. Am colindat străzile şi am văzut clădiri care mai de care mai înalte, parcuri frumoase şi bine întreţinute (am găsit unul numit după Sigmund Freud).

La metroul din Vienna ne-am întâlnit cu cercetaşi din Taiwan care mergeau la Jamboreea Mondială din Suedia şi ne-am mai întâlnit cu mulţi alţii cu care am rămas la o poveste sau ne-am salutat în treacăt.

Poză de grup alături de Irene Chen, din Taiwan

După ce ne-am scăldat privirile prin acest mirific oraş, am plecat spre autocar, tocmai la timp pentru că începea furtuna.

Am revenit pe meleaguri româneşti obosiţi, arşi de soare, dar cu o experienţă de neuitat şi amintiri plăcute şi amuzante.

 

În scurt timp vom avea poze din camp, pe pagina noastră de Facebook.

One Reply to ““Get Connected” 2011”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.