Ora Pământului

Ora Pământului 2010: Ţinta rămâne un miliard!

Ora Pământului este un eveniment internaţional, prin care fiecare locuitor al planetei este chemat să economisească energia electrică şi nu numai, măcar pentru o oră în data de sâmbătă 27 martie, ora 20:30 – 21:30. Prin acest eveniment şi prin această acţiune, locuitorii planetei doresc să atragă atenţia asupra problemelor de mediu cu care se confruntă la ora actuală planeta.

În România mai multe clădiri importante vor rămâne pentru o oră în întuneric, la Bucureşti luminile clădirii Palatului Parlamentului, Ateneului Român, Operei Române, Teatrului Naţional Bucureşti şi Muzeului Naţional de Artă al României, vor fi stinse, sâmbătă, la ora 20,30.

În Alba Iulia nu cred că va fi o acţiune de amploare, tot ceea ce putând noi face fiind pe plan individual şi poate vom reuşi doar fiecare dintre noi să stingem lumina pentru o oră în locuinţele proprii.

Printre susţinătorii acestei acţiuni se numără şi Organizaţia Naţională Cercetaşii României.

Despre Ora Pământului

Text preluat de pe site-ul http://www.orapamantului.ro/

Ceea ce a inceput in Martie 2007 cu pozitia simbolica a orasului Sydney, s-a transformat in scurt timp intr-o actiune fara precedent in istoria umanitatii, un semnal impotriva incalzirii globale.

Putin peste 1000 de orase ale planetei si sute de milioane de oameni au participat pe 28 Martie 2009 la un eveniment prin care firele invizibile ale constiintei si ale sperantei s-au unit intr-un gest simplu, dar in acelasi timp magnific: stingerea luminii pentru o ora.

Evenimentul nu a ramas fara ecou nici in Romania, ba chiar dimpotriva. Tara noastra este singura din lume in care, chiar din 2008, a aparut un site special dedicat coordonarii si promovarii actiunilor la nivel local, adica la nivelul tarii. Daca in anul 2008 implicarea institutiilor statului a fost timida, in anul 2009 au existat semnale clare ca institutii atat din domeniul protejarii mediului inconjurator cat si din sfera administratiei locale sustin actiunile prilejuite de acest eveniment. ONG-uri, Fundatii si Asociatii din domeniul protectiei mediului s-au implicat mai mult.

Cat priveste companiile si organizatiile din Romania, precum si persoanele – participantii activi – rezultatele actiunii derulate in anii trecuti au fost chiar incurajatoare, pentru acest an aparand semnele unei mobilizari semnificativ mai mari.

Acesta este momentul potrivit pentru ca, indiferent de domeniul de activitate, companiile si organizatiile din Romania sa faca o mica dovada de responsabilitate sociala.

Strigatul omenirii in favoarea vietii este de o simplitate dezarmanta dar incarcat cu o semnificatie profunda. Viata pe aceasta planeta, existenta noastra si a generatiilor viitoare, stau in mainile fiecaruia dintre noi.

Esti asteptat sa participi activ, indiferent de varsta, de sex, de rasa, religie ori nationalitate, indiferent de culoarea politica sau de pozitia sociala. Angajeaza-te in acest demers! Angajeaza-ti prietenii, angajeaza-ti organizatia, angajeaza-ti comunitatea! Acest semnal este dovada ca un efort global impotriva incalzirii globale este posibil.

Asteptam ca, in 2010, si in Romania sa participe cat mai multe orase si cat mai multi parteneri. Institutiile, organizatiile, companiile sau persoanele fizice se pot inscrie pe site. Deja, in lume, peste 1700 de orase din 108 de tari sunt inscrise pentru evenimentul din acest an, de pe 27 Martie, ora 20.30. La eveniment sunt inscrise orase din tarile G20 si – pentru prima data – orase din Madagascar, Kosovo, Nepal, Arabia Saudita, Mongolia, Ecuador, Cehia, Cambodgia, Mauritius, Mozambic, Paraguay, Tanzania, Quatar, Insulele Feroe. S-a anuntat deja faptul ca, de Ora Pamantului, la Tokyo Tower din Tokyo si la Poarta Brandenburg din Berlin, Empire State Building si Tour Eiffel, Burj din Dubai, Taipei 101, London Eye si Bosfor Bridge, luminile se vor stinge.

Sâmbătă 27 Martie 2010, intre orele 20.30-21.30, stinge lumina! Cu tine vom fi un miliard!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.