Şi-am fost la Hunedoara

În preajma sărbătorilor cam toţi liderii şi seniorii mai dau pe acasă de pe la “facultăţuri” sau apucă să-şi mai ia liber de pe la muncă, aşa că ne-am strâns o mână de oameni şi am plecat cu două maşini spre parcul dendrologic din Simeria şi Castelul Corvinilor de la Hunedoara. La castel ne-am întâlnit şi cu Laurian Gherman, şeful CL Hunedoara, care ne-a povestit despre ce activităţi făceau ai lor eXplo pe atunci, întâmplări şi amintiri dar am şi dat drumul la nişte idei de activităţi viitoare împreună cu eXplo albaiulieni.

Castelul Corvinilor, Hunedoara

Prima oprire a fost la Castelul Corvinilor, din Hunedoara, care e vechi, e foarte fain şi e ieftin la buzunar :). Nu e foarte mare dar cu siguranţă ai ce vizita, prin tot felul de săli pline cu exponate, steaguri, arme şi suveniruri de vânzare (aveau nişte inele şi medalioane foarte faine). Într-o sală erau expuse o machetă în miniatură a castelului şi poze sau desene ale castelului, din diferiţi ani. Alta se numea Sala Dietei, cu o masă lungă şi scaune sculptate frumos iar pe sus erau agăţate steaguri cu diferite embleme. Am mai văzut şi Camera de Aur, Camera Domniţelor, Scara Spirală şi Sala Cavalerilor, toate pline de istorie. Mie mi-au plăcut şi vitraliile care aveau în faţa lor câte o băncuţă de piatră înfiptă în zidul de-o parte şi de alta a geamului. Îmi imaginam cum e sa stai toată ziua acolo şi să citeşti :).

Sala Dietei

Ghidul nostru personal, Gherman ne-a povestit multe despre castel şi istoria lui, inclusiv despre o fântână în care dacă arunci o monedă fără să se lovească de zidurile ei, ţi se îndeplineşte o dorinţă. Evident că între spaţiile libere din pereţi era plin de monezi de toate felurile, însă şi apa din fântână era destul de “bogată”.

După lungi poveşti despre ce a fost atât în castel cât şi în amintirile de la cercetaşi, am ajuns să vorbim despre anumite activităţi şi schimburi de experienţă între cercetaşii hunedoreni şi ai noştri, la Cioclovina, unde se întâmplă multe din activităţile locale ale cercetaşilor de acolo. Nu au lipsit din planurile noastre nici vizite la castel alături de temerari şi exploratori, aşa că aşteptăm cu nerăbdare să vizităm castelul şi să tragem o ieşire cu cercetaşii din Hunedoara.

Arboretumul Simeria

Ne-am despărţit de castel şi de Gherman şi am pornit spre punctul iniţial spre care plecasem de acasă, Parcul Dendrologic (Arboretumul) din Simeria. Copăcei şi plante cât vezi cu ochii, o adevărată pădure cu de toate. Ne-am plimbat ore întregi ca să putem vedea totul, deşi s-ar putea să fi ratat unele cărări. Locul e ideal pentru o plimbare în natură şi nici nu e prea departe de Castelul Corvinilor, aşa că îl putem include pe lista de locuri de vizitat în Hunedoara.

Venind spre casă am făcut un mic ocol prin Teiuş, să tragem o vizită aşa ca de Paşte, pe la Ştefana şi Popi (Ioana) pe acasă.

A doua zi, planul era să facem Colţii Trascăului într-un hike de jumătate de zi, dar vremea fiind prea schimbătoare pentru a avea drum bun, ne-am hotărât să vizităm Salina de la Turda.

 

 

One Reply to “Şi-am fost la Hunedoara”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.