De-acum suntem majori

Cu ocazia împlinirii celor 18 ani de la înfiinţarea Centrului Local „Axente Sever” din Alba Iulia, am dorit să organizăm o activitate pentru a sărbători alături de locuitorii oraşului. Aşa că, ne-am adunat duminică, ne-am postat în zona Obelisc din Cetate, am amenajat locul cât mai cercetăşesc posibil şi am dat startul la un traseu cu probe, deschis pentru toate vârstele.

În zona Obeliscului este un platou întins, locaţia fiind perfectă pentru a amenaja totul în stil cercetăşesc.

Am avut, astfel, amplasat un cort cu diferite obiecte pe care le folosim când plecăm într-un camp, dar şi un echipament complet de căţărat, am construit o vatră pe care am poziţionat un ceaun mare şi am avut, de asemenea, un catarg suspendat, cu steagul ONCR în vârf. Pe lângă acestea, am mai amplasat trepiede pe care am expus poze realizate în cei 18 ani de activitate (1994 – 2012), cu campuri, hike-uri, proiecte sociale şi ecologice sau de la evenimente precum Festivalul Naţional „Unitate şi Prietenie” şi Festivalul Luminii.

Traseul a fost special conceput sa exprime cei 18 ani de existenţă, prin 18 probe simple, care să evidenţieze ce facem noi la cercetaşi, dar şi diferite jocuri. Participanţii au avut parte de provocări precum montarea unui cort, învăţarea unor noduri, orientarea cu busola, cum să realizeze o gulguţă, sau să aleagă, din mai multe obiecte, ce ar lua cu ei la munte.

Am avut şi un stand, de unde plecau participanţii pe traseu, pregătit cu materiale informative/ de promovare, hărţi, cărticele vechi ce cuprindeau o parte din istoria cercetăşiei. La eveniment au participat aproximativ 70 de persoane, marea majoritate fiind elevi alături de părinții lor, dar am avut parte și de foarte mulți turiști.

Seara s-a încheiat cu un moment foarte special pentru cei mai mici dintre cercetași, pentru lupişori, care, în prezența părinților, a liderilor, dar și a mulțimii adunate în jurul lor, și-au depus promisiunea de cercetaș.

Cei 18 ani de cercetășie în Alba Iulia pentru noi reprezintă un mare progres. Ne bucurăm că am reușit să ducem mai departe ceea ce au înființat membrii fondatori, că am crescut, atât ca număr, cât şi ca experienţă şi de asemenea, că am reuşit să ne îndeplinim obiectivele astfel încât să existăm în continuare. Pentru cei din afară poate părea un lucru uşor şi simplu, să ţii pe picioare un Centru Local. Însă noi ştim că asta ne poate da mari bătăi de cap uneori. Esenţialul este să vrei să faci educaţie cu copiii, să ai o echipă puternică, inventivă şi mai ales, cercetaşi care vin să înveţe ceva nou, să lege prietenii, să se dezvolte pe plan personal, să-şi afle limitele şi nu în ultimul rând, să se distreze.

Mulţumim, pe această cale, membrilor fondatori că au făcut posibilă existenţa cercetaşilor în Alba Iulia, copiilor şi tinerilor cercetaşi că au făcut posibilă continuarea activităţilor, liderilor pentru perseverenţă şi susţinere continuă. De asemenea, pe plan extern, noi nu ne-am fi putut continua activitatea fără ajutorul instituţiilor, al autorităţilor şi al societăţilor, care ne-au asigurat de multe ori buna desfăşurare a activităţilor, fără ajutorul presei din Alba Iulia, care ne-a ajutat să ne promovăm activităţile. Dorim, astfel, să le mulţumim şi lor, că au contribuit la mişcarea cercetăşească şi la progresul cercetaşilor din Alba Iulia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.